Uff, to pa je nadloga.

Moje mnenje je, če od Facebooka še nikoli niste dobili obvestila, da je vaš oglas neodobren, ali pa, da vam še nikoli niso ukinili oglaševalskega računa, še niste preizkusili mej Facebooka.

Če ne preizkušate mej Facebook oglaševanja, je vaše oglaševanje podobno oglaševanju ostalim. Kar pomeni, da se bistveno ne razlikujete od ostalih, kar potem pomeni, da vas stranke ne opazijo na način, kakršnega bi si želeli.

Današnji blog je namenjen dvema temama, ki sta sigurno za vsakega, ki oglašuje preko Facebooka, najbolj boleči.

1. Neodobren Facebook oglas

Vložili ste veliko truda v oblikovanje teksta. Pri tem ste pazili, da nagovor začnete z vprašanjem, ker edino tako se lahko vaša potencialna stranka prepozna v vaši vsebini.

Potem ste pazili na jedro sporočila, da niste naštevali tehničnih lastnosti, ampak ste potencialni stranki skozi zgodbo prikazali odličnost vašega produkta/storitve.

Na koncu ste oglas zaključili z vrhunskim pozivom k akciji (CTA). Po vašem mnenju ste izbrali najboljšo možno sliko ali pa ste celo naredili video.

Pozabili pa niste tudi na “Eye catching” naslov oglasa (Headline). Pritisnili ste tipko “Publish” in čez nekaj minut presenečenje; “Your ad was not approved”.

Kaj sedaj?

Če kliknete na neodobren oglas, si lahko preberete, zakaj vaš oglas ni bil odobren. Vendar so ta sporočila precej generična, ki vam ne povedo ničesar. Le to, da ste kršili politiko Facebook oglaševanja, kar pa seveda že veste. V sporočilu najdete še link, kjer si lahko preberete več o politiki oglaševanja na Facebooku.

Zato bodite pozorni na vašo terminologijo, številke, slike in na izbiro publike, katero želite targetirati.

Facebook algoritem je občutljiv na to, če je v oglasu preveč gole kože (ker razume, da gre za pornografijo), slike “prej-potem” ne odobrava, slike s preveč teksta vam znižajo doseg, pri tekstu iz področja financ morate biti pozorni kaj navajate in kaj obljubljate. Izogibajte se oglasom v katerih obljubljate zaslužek, itd.

Še ne dolgo nazaj, ko je v angleško govorečih državah že veljala prepoved nagovarjanja preko oglasov na všečkanje, komentiranje in deljenje oglasa, kot pogoj za sodelovanje v nagradni igri, se je v Slovenskem jeziku še dalo preslepiti Facebook.

Namen je seveda bil, da pridobimo nove “všečke” na strani, katere smo potem lahko targetirali z oglasi. Bila je pa tudi poceni promocija oglaševanega produkta/storitve. Danes Facebook to kršitev zazna v vseh jezikih.

Tako kot takrat tudi danes velja, večji kot je “engagement” na vašem oglasu, večji je doseg vašega oglasa in pred vsem je oglaševanje za vas cenejše.

Da je Facebook oglas neodobren, za to ni vedno kriv vaš Facebook oglas.

Poglejmo potek odobritve vašega oglasa …

Takoj, ko pritisnete na tipko “Publish”, gredo vaši oglasi skozi avtomatični proces preverjanja teksta, slik, videov, publike, let, lokacije, … Vendar se preverjanje ne konča pri Facebook oglasu, temveč se nadaljuje na vašo pristajalno stran (landing page).

V kolikor se vaša pristajalna stran ne ujema z vsebino, targetirano publiko, slikami v oglasu, je to že prvi pokazatelj, da vaš oglas ne bo odobren. Bodite pozorni tudi na to, da imate na pristajalni strani link do vaše politike zasebnosti (privacy policy).

Zavedati se morate, da je proces preverjanja vaših oglasov avtomatičen. Če ste prepričani, da so vaši oglasi v skladu s politiko Facebook oglaševanja, potem vam priporočam, da se obrnete direktno na Facebook in v prijaznem tonu povprašate, kje se je zataknilo, da vaši oglasi niso odobreni.

Facebook direktno kontaktirate https://www.facebook.com/business/help. Izberete področje na katerem imate izziv in odprlo se vam bo pogovorno okno preko Facebook Messengerja.

2. Ukinjen oglaševalski račun

Predno se lotite oglaševanja, vam svetujem, da ustvarite dva oglaševalska računa. Vsak oglaševalski račun ima svoj Facebook pixel, katerega umestite na vašo spletno stran. Tako izgledata Facebook pixla na moji strani:

Priporočam vam tudi, da ima vsak Facebook oglaševalski račun svojo plačilno kartico. Lahko pa naredite tudi tako, da je prvi oglaševalski račun povezan z vašo kreditno/debetno kartico, drugi pa direktno na račun podjetja, če seveda imate podjetje (tukaj je mišljen tudi s.p.).

Zakaj?

Kot sem napisala že na začetku tega blog zapisa, če vam vsaj enkrat ne ukinejo oglaševalskega računa, se preveč držite varnega in preverjenega sistema oglaševanja.

Torej, zakaj dodatni oglaševalski račun in še en Facebook pixel na vaši strani?

  1. Če vam ukinejo prvi oglaševalski račun, ste ostali tudi brez Facebook pixla, kar pomeni, da ste ostali brez podatkov o vaših potencialnih strankah, za katere ste Facebooku namenil kar nekaj denarja, da ste jih pridobili.
  2. Če ostanete brez računa, ostanete tudi brez možnosti oglaševanja vašega produkta/storitve, kar za vas pomeni izpad dohodka.

Da se temu izognete, odprite še en dodaten oglaševalski račun in Facebook pixel namestite na vašo spletno stran poleg primarnega Facebook pixla.

Kako pridobite ukinjen oglaševalski račun nazaj?

Če se spomnete lanskega leta, ko je od sredine leta potekala GDPR norišnica, se je tudi Facebook temu primerno odzival in ukinjal oglaševalske račune, kot po tekočem traku.

Sama sem imela primer, ko so nam ukinili oglaševalski račun, brez, da bi za to imeli pravi vzvod. Seveda sem stopila v stik s Facebookom https://www.facebook.com/business/help in oglaševalski račun smo dobili nazaj v roku parih ur. Še več, za izpad oglaševanja sem se dogovorila, da smo prejeli vrednostne kupone.

Zaključek

Upoštevajte pravila Facebook oglaševanja, vendar testirajte meje. Izogibajte se promocij nedovoljenih produktov/storitev.

Ponudba

Če ste odprti do sprememb in bi me želeli najeti:

  • Da pregledam vaše kampanje, katere izvajate na Facebooku in podam predloge za izboljšavo.
  • Da preverim vaš prodajni spletni proces (customer journey) in podam predloge za izboljšavo.
  • Da pogledam vašo spletno strategijo v povezavi z “offline” aktivnostmi in podam predloge za izboljšavo, me kontaktirajte preko e-sporočila na: petra@petrapsenicnik.com.

V sporočilu pojasnite izziv s katerim se soočate ter prilepite link do spletne strani in Facebook poslovne strani.

Do naslednjič.

Petra

Leave a Reply

Close Menu


Svoje mesto na delavnici zasedete s prijavo spodaj

V polji vpišite svoje ime in vaš najboljši E-mail naslov.


Svoje mesto na delavnici zasedete s prijavo spodaj

V polji vpišite svoje ime in vaš najboljši E-mail naslov.

Kam naj ti pošljem brezplačni vodič?

V polji spodaj vpiši svoj najboljši Email naslov in svoje ime.